Historien bag

Hvordan startede det hele?

STIFTELSEN OG DE FØRSTE ÅR

B.K. Amager blev ved en stiftende generalforsamling på Kastrup Skole i 1976 etableret som Amager Basket. Det var to idrætslærere på Kastrup Skole, Benny Nielsen og Flemming Holm Jensen, som fik ideen til at starte en basketballklub på Amager, så i samarbejde med Jette og Flemming Wich, som var flyttet til Amager, og hvis drenge gik på Kastrup Skole, startede de det, der i dag er BKA. 


Flemming Holm var den første formand i BKA, kort tid efter vardet Flemming Wich som overtog formandsposten (far til Steffen Wich som i dag er headcoach for Bakken Bears), hvor også nu Ulla og Peter Freill var kommet i bestyrelsen. De første år trænede og spillede man kampe i gymnastiksalene på Kastrup Skole og Nordregårdsskolen. Ulla Freil (mor til Tine Freil) var på dette tidspunkt kasserer i klubben, Ulla tog sin opgave meget alvorligt, ofte kom hun over på Kastrup Skole i frikvartererne og hev fat i de medlemmer, der havde glemt at betale kontingent. Det var også hjemme i privaten hos Peter og Ulla, hvor man i kælderen kunne købe de ”rigtige” basketsko (All Star) og strømper. 


I 1981 blev Ruth Klussmann formand for Amager Basket. Ruth var gift med Kaj Klussmann, som var skolebetjent på den nybyggede Kastrupgårdsskole, hvor klubben fik base de næste mange år. Alle kampene blev nu spillet på Kastrupgårdsskolen og også rigtig mange hold fik bedre træningsmuligheder på Kastrupgårdsskolen. I rigtig mange år foregik træning, kampe og meget er klubbens sociale liv på Kastrupgårdsskolen, for eksempen med banko, fester, julearrangementer mm. Mange fandt deres kærester på Kastrupgårdsskolen – flere er stadig gift den dag i dag:-) 


På et tidspunkt blev vores Herre 1 og Dame 1 hold så gode, at de rykkede op i de bedste divisioner, så Kastrupgårdsskolens basketballbane blev for lille. Så vi rykkede vores hjemmebane for vores bedste hold op i Amager Hallen, ved ikke om det var i samme moment at navnet blev ændret til Basketball Klubben Amager. I starten delte vi hallen med håndboldklubben, men da Travbanehallen blev bygget, blev den håndboldklubbens hal, og vi fik Amagerhallen med badminton og senere for os selv. ÅRENE FRA 1982 - 2010 Klubben voksede i den periode og mange børn og unge fik interesse for sporten og klubben blev igennem de år en af de største i landet. 


Denne position har holdt sig op til i dag. I 1982 fik klubben sine første medajler for seniorer da klubbens damehold fik sølv ved at tabe finalen til Horsens BC. Dette gentog sig i 1986 og endnu engang var klubbens ”onde ånd” Horsens BC. I 1989 kom så endelig belønningen for mange menneskers arbejde, da det lykkedes klubben af vinde sit første mesterskab igen for damerne med et hold som for de flestes vedkommende hvad været med i hele klubbens rejse helt fra staren. Sisu var modstanderen og glæden i klubben var enorm, da det lykkedes at slå den på den tids bedste hold. I pokalturneringen havde klubben i 1988 tabt finalen til netop Sisu. 


Guldmedaljerne blev i 1990 vekslet til sølv og endnu engang sølv i pokalturneringen begge gange mod Sisu. Fundamentet i klubben var godt, og mange ungdomshold spillede sig frem til finaler i mange forskellige turneringer. Det var nu ikke alene på pige/kvinde siden at klubben opnåede flotte resultater i ungdomsrækkerne. Dengang var klubbens hold spredt over de fleste skoler i Tårnby og logistikken kunne undertiden være lidt besværlig. Alle ungdomshold spillede deres kampe på Kastrupgårdsskolen mens eliteholdene spillede i Amagerhallen. 


I 1993 overgav Ruth Klussmann roret til Leif Nielsen efter 12 års virke som formand. Hun opnåede den sjældne hæder at blive kåret til Årets idrætsleder i Tårnby Kommune og blev samtidig klubbens første æresmedlem. Basketballsporten i Danmark var i rivende udvikling på dette tidspunkt og blev spredt endnu mere geografisk, hvor det før primært var en øst for Storebælt sport og Leif Nielsen, som havde været med i klubben siden 1983 i kraft af sin søn Caspers interesse, havde en vision om at begge vore seniorhold skulle være med i de bedste rækker. 


Dette skulle dog ikke være på bekostning af vore ungdomshold og breddesporten. Dette krævede først og fremmest en bedre økonomi og flere trænere. Samtidig blev en mindre ungdomsturnering, som blev afholdt hvert år i september til Faxe Kondi Cup. Den voksede sig til en af de mest respekterede turneringer for ungdomshold med deltagelse af op mod 800 ungdomsspillere fra såvel Danmark som udlandet. Desuden indstiftedes Amager Mini Cup for de mindste hvert år i januar/februar. Samarbejdet med Tårnby kommune var og er meget godt og på det tidspunkt fik klubben således råderet over hele Amagerhallen og var nu forankret med en fast base i Amagerhallen og Kastrupgårdsskolen. 


Der kom i den pågældende periode også siddetribuner og ekstra kurve i Amagerhallen, så nu lignede klubben mere en rigtig storklub. Op igennem 90’erne havde klubben stadig stor succes på damesiden med guldmedaljer i 1994 og 1995, bronze i 1996, sølv i 1997. Ungdomsafdelingen var også godt repræsenteret og vandt en del danmarksmesterskaber i de forskellige rækker. Missionen med at få klubbens herrehold helt frem i bedste række lykkedes og da ”Basketligaen” (de 12 bedste herrehold) så dagens lys i 2002 – 2003 sæsonen var Basketball Klubben Amager meget tæt på at være klar til at deltage. Kravene til at være med i begge de bedste rækker for seniorer og stadig være toneangivende i ungdomsrækkerne krævede store ressourcer og bestyrelsen formåede at få rigtig mange dygtige medlemmer engageret i arbejde. 


I sæsonen 2004-2005 debuterede herrerne så i Basketligaen med en 6. plads til følge. Dette kunne ikke være sket uden en meget stor indsats med at samle sponsorer og Karsten Pirchert m. flere var i den forbindelse en meget stor årsag til at det kunne lykkes. Leif Nielsen var fra den spæde start meget engageret i Basketligaen og blev forretningsfører for Ligaen samtidig med at han var formand for Basketballklubben Amager. Senere var han også forretningsfører for det næste tiltag i dansk basket Dameligaen (de 8 bedste damehold i Danmark) Medlemstallet voksede og flere ungdomsmesterskaber kom til. Selv om klubben levede på et yderst beskedent budget i forhold til vore konkurrenter, lykkedes det klubben at få gode udenlandske spillere til såvel dame – som herreholdet. 


Det lykkedes også at få gode danske spillere til klubben, da ånden i klubben var god og dette tiltrak mange talentfulde spillere. Samtidig var kernen på begge elitehold stadig spillere af egen avl. I 2006 indtraf så klubbens højdepunkt på herresiden med sejren i pokalturneringen over storfavoritterne fra Bakken Bears. Samtidig fik herrerne bronze dette år og gentog bedriften i 2008. Damerne tog sølv i 2008 og vandt DM i 2009. I 2010 overdrog Leif Nielsen depechen til Claus Jensen og blev udnævnt til klubbens kun andet æresmedlem efter 17 år i formandsstolen og knap 22 år i bestyrelsen.

Det første BK Amager logo

Det andet BK Amager logo

Vores nuværende logo